top of page
cameliconstruct

Sfeclă roșie

Actualizată în: 2 aug. 2022


Sfecla rosie era folosita mai ales in obtinerea unui colorant alimentar. Rolul ei insa nu se limiteaza la asta. Planta bienala, azi este cultivata si la noi pentru radacina ei, fiind recomandata atat proaspata, cat si conservata.

Bogata in apa, saraca in grasimi si cu un contnut ridicat de vitamine, sfecla rosie este o planta cu proprietati unice.

Contine toate vitaminele din complexul B, in special B9, dar si vitamina A si C. Pe langa acestea, are un continut ridicat de minerale, in principal mangan, dar si calciu, fosfor, potasiu, fier si zinc. Impreuna au un important rol antitumoral si de protejare a sanatatii ficatului.

Este printre putinele plante care isi pastreaza caracteristicile chiar si dupa prepararea termica, mai ales daca este introdusa la cuptor, in coaja.


Sfecla rosie este pretentioasa fata de caldura, germineaza numai la temperaturi de 7-8 grade Celsius, si se simte bine la temperaturi de 15-20 de grade. Temperaturile minime pe care le poate suporta planta sunt cuprinse in -5 si -8 grade Celsius. Daca vorbim insa despre radacina tubercuzata, aceasta nu rezista la temperaturi sub limita inghetului. Temperaturile peste 30 de grade vor scadea cantitatea, dar si calitatea recoltei. Este o planta de zi lunga, care necesita cel putin 10 ore de lumina pe zi. Din punct de vedere al umiditatii, sfecla rosie necesita in jur de 60-70% din capacitatea de camp, cantitati mai mari de apa fiind necesare in perioada de germinatie, in primele faze de vegetatie si la ingrosarea radacinilor (iulie-august). Sfecla rosie de simte cel mai bine in soluri bogate in humus si potasiu, cu un pH de 6-7. Fertilizarea se face cu gunoi de grajd bine descompus. Se pot administra insa si ingrasaminte chimice bogate in azot, fosfor, potasiu, magneziu si bor, pentru a influenta favorabil cultura.

Această specie poate fi cultivată pe soluri de aproape toate tipurile, dar cele mai potrivite sunt mediu concis, argilă, cu o structură bună . Sfecla ca morcovii reacționează prost la solurile proaspăt var. Sfecla roșie este deosebit de sensibilă la deficiențele de bor. În cazul în care nu s-a efectuat nici o analiză a solului, nivelul mediu bogat în nutrienți al îngrășămintelor minerale la hectar ar trebui să fie: 80-100 kg N, 80-100 kg P2R5, 200-250 kg K2O și 50 kg MgO.


CONȚINUT OPTIM (W mg/dm3 SOL) NUTRIENTI IN SOL PENTRU SFECLA

N

Q

K

Mg

Ca

70-90

50-70

175-250

60-80

1500-2500

Tehnologii de fertilizare Având în vedere așteptările diferite ale fermierilor în ceea ce privește nutriția culturilor, v-am pregătit trei propuneri complete pentru fertilizarea frunzișului. Următoarele tehnologii au fost pregătite ca răspuns la aceste așteptări, pentru a hrăni în mod optim culturile și sunt de natură ilustrativă. Dacă aveți întrebări cu privire la detaliile tehnologiei și ajustarea dozei individuale a produselor indicate, vă invităm să contactați echipa noastră.









Recoltarea se face la începutul toamnei când solul este uscat iar rădăcinile au greutatea caracteristică soiului cultivat. Sfecla roşie se poate conserva în lădiţe cu nisip în locuri cu temperaturi constante şi bine aerisite.

6 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page