top of page
cameliconstruct

Fertilizarea foliară a sfeclei de zahăr


Sfecla de zahăr se cultivă pentru rădăcini,din care prin prelucrare se obține ca produs principal, zahărul, iar ca produse secundare, melasa și borhotul, folosite în furajarea animalelor și pentru obținerea alcoolului etilic. Cultivare sfeclei de zahăr: Sfecla de zahăr necesită soluri profunde, fertile, bogate în humus, bine structurate, cu capacitate mare de reținere a apei. Cele mai indicate soluri sunt solurile aluvionare luto-nisipoase, cernoziomurile, brun-roscate. Perioada de vegetație și de campanie

  • Perioada de vegetație 180 zile.

  • Perioada de semănat – imediat dupa desprimăvărare, de îndata ce temperatura în sol se realizeaza și se menține la 4-5°C, la adancimea de semănat care pentru sfecla este de 2-4 cm.

  • Recoltatul sfeclei de zahăr se face atunci cand a ajuns la maturitate, adică atunci cand are conținutul cel mai ridicat de zahăr – în perioada 15 septembrie-15 octombrie în funcție de data semănatului.

Pentru agricultură Sfecla de zahăr , necesită lucrări speciale de pregătire a terenului, întreținerea culturilor și avand un aparat radicular profund , este necesară la întocmirea asolamentelor agricole .


Deși foarte rentabilă, sfecla pentru zahăr este cultivată pe suprafețe relativ reduse la noi în țară, de obicei în apropierea fabricilor de prelucrare. Este o cultură intensivă, costisitoare și necesită foarte multă atenție din partea fermierului. Pe durata perioadei de vegetație pot apărea frecvent carențe nutritive pronunțate, în special de microelemente, dar și de potasiu, magneziu, azot sau sulf. pH-ul acid sau alcalin al solului, seceta sau excesul de umiditate, temperaturile scăzute sau arșița limitează disponibilitatea substanțelor nutritive pentru plante, în ciuda prezenței acestora în sol în cantități suficiente. În aceste situații, fertilizarea foliară devine un instrument eficient și la îndemâna fermierilor pentru asigurarea unei stări nutritive corespunzătoare a plantelor. Sfecla pentru zahăr are un consum ridicat de microelemente și, dintre acestea, deosebit de importante sunt borul și manganul. Aplicarea foliară a borului stimulează alungirea celulelor, asigură stabilitatea pereților celulari și creșterea masei rădăcinilor, sporește digestia, îmbunățățește puritatea sucului și influențează pozitiv cantitatea de zahăr rafinat. Plantele tratate nu mai sunt preferate de insecte și sunt mai puțin afectate de putregaiul “inimii sfeclei” – simptomul tipic al carenței de bor.


Tratamentele foliare cu mangan asigură dezvoltarea unui aparat foliar sănătos, stimulează formarea rădăcinilor secundare, contribuie la creșterea producției și calității acesteia. Este implicat în formarea cloroplastelor, reprezintă o componentă importantă a biosintezei acizilor grași, influențează echilibrul energetic prin controlul metabolismului glucidic, participă la sinteza vitaminei C, iar metabolizarea nitraților la nivelul frunzelor este posibilă doar în prezența ionilor de mangan. Randamentul util de sfeclă de zahăr constă din rădăcini. Pe de altă parte, partea de la suprafață, adică frunzele împreună cu o parte sau tot capul, sunt acum îngrășăminte verde și sunt arate. În trecut, după insilare, erau folosite pentru furaje. Printre macronutrienți, sfecla de zahăr acumulează cea mai mare cantitate de potasiu (aproximativ 42% din totalul ingredientelor acumulate), sodiu (13%), azot (24%), fosfor (7%), calciu (8%) și magneziu (6%). Raportul de nutrienți de bază în fertilizarea sfeclei de zahăr este următorul: N: P2O5: K2O: Na2O 1: 0,3: 1,75: 0,55 Calciul și magneziul, care constituie 14% din suma ingredientelor acumulate, au un impact mai mic asupra randamentului rădăcinii și într-o măsură mai mare asupra randamentului de zahăr (în special zahăr alb). Printre micronutrienți, fierul și manganul sunt cele mai acumulate, iar cuprul – cel mai mic. Proporția dintre micronutrienții pentru sfecla de zahăr este următoarea: Fe: Mn: Zn: B: Cu 30: 11: 5: 5: 1 Necesitățile totale de fertilizare ale sfeclei de zahăr sunt mari și rezultă din randamentul total mare al masei produse, care depășește 100t la hectar. În stadiul inițial de creștere, azotul este un element nutritiv cheie. Prezența sa în cantitate suficientă garantează construirea rozetei de frunze corect dezvoltate. O consecință ulterioară a acestei stări de fapt va fi producția intensivă de zaharuri în procesul de fotosinteză și acumularea lor în organul de rezervă – rădăcina. Această perioadă de nutriție optimă cu azot ar trebui să dureze până la închiderea inter-rândurilor. Din această etapă de creștere, alimentarea cu azot a plantei ar trebui să scadă, iar până la sfârșitul sezonului de creștere, sfecla ar trebui să funcționeze într-o stare de „înfometare” ușoară cu azot. Excesul de azot în acest moment determină o dezvoltare excesivă a părții supraterane în detrimentul rădăcinii de stocare. Al doilea, și având în vedere nivelul de acumulare, potasiul este un ingredient important în fertilizarea sfeclei de zahăr. Cererea pentru acest nutrient crește mai întâi liniar pentru a trece de la mijlocul sezonului de creștere la o funcție parabolică cu o scădere la sfârșitul vegetației. Rolul potasiului în sfeclă se datorează funcțiilor fiziologice din plantă, care sunt legate de:

  • reglarea absorbției de azot,

  • managementul apei

  • controlul acumulării de zahăr,

  • controlul mecanismelor de rezistență la stres ale culturilor.

Efectul cedant al calciului și magneziului se bazează pe o parte pe mecanismul de utilizare a azotului, iar pe de altă parte pe dezvoltarea sistemului radicular, care în acest fel este capabil să preia mai mulți nutrienți și apă din sol. Magneziul, în plus, ca componentă centrală a clorofilei, este responsabil pentru producerea frunzelor bogate în clorofilă în faza corespunzătoare, capabile să lege CO2. În faza de maturare, magneziul influențează acumularea de zahăr în rădăcina de depozitare.

Tehnologii de fertilizare Ținând cont de așteptările diverse ale fermierilor în domeniul nutriției culturilor, am pregătit trei propuneri complete de fertilizare foliară. Următoarele tehnologii au fost pregătite ca răspuns la aceste așteptări pentru a hrăni în mod optim culturile și au un caracter ilustrativ. Dacă aveți întrebări cu privire la detaliile tehnologiei și ajustarea dozajului individual al produselor indicate, vă rugăm să contactați echipa noastră.

TEHNOLOGIA DE PLATINĂ



TEHNOLOGIA DE AUR



TEHNOLOGIA DE ARGINT


Contra stresului climatic și post-erbicidare, pentru plante viguroase și creșterea ulterioară a conținutului de zahăr din rădăcini, după cum ați observat mai sus,recomandăm aplicarea produsului Amino-Micro (aminoacizi,microelemente), în doză de 0,5 kg/ha. Sfecla pentru zahăr este foarte sensibilă în fazele inițiale de dezvoltare. Condițiile meteorologice extreme (de exemplu frigul pe timpul nopții sau temperaturile ridicate din timpul zilei) contribuie la dezvoltarea neuniformă a tinerelor plante. Amino-Micro ajută la creșterea toleranței plantelor la tratamentele cu erbicide și stimulează creșterea sănătoasă a acestora. Testele efectuate pe parcursul a 2 ani arată că fertilizarea foliară cu Amino-Micro influențează pozitiv conținutul de zahăr rafinat. Pe suprafața fertilizată foliar cu Amino-Micro, aplicat la închiderea rândurilor, s-a înregistrat o creștere medie de 2,5% a conținutului de zahăr rafinat/ha.

Sudzucher Moldova in colaborare cu uzina producatoare de îngrășaminte foliare Ekoplon au testat aplicarea acestora pe citeva cimpuri experimentale la noi in regiune,anume în Florești.




Împotriva uscării rozetei de frunze și putregaiului “inimii sfeclei” dar și pentru creșterea producției și calității acesteia, recomandăm aplicarea a 1-2 kg de Maxibor 21 între faza de 6 frunze și dezvoltarea completă a aparatului foliar,apoi dupa 2 saptămini se repetă aplicarea Maxibor 21 ,1kg/ha. Sfecla pentru zahăr este o mare consumatoare de potasiu. Prin comparație cu alte culturi, aceasta asimilează cele mai mari cantități de potasiu (până la 450 kg/ha K2O), din care 2/3 ajung în frunză. Pentru completarea fertilizării cu potasiu, în perioada de consum intens, recomandăm 1-2 aplicări cu 3-4 kg/ha cu MAXIMUS EXTRA K. Rezistența generală a plantelor este conferită de o aprovizionare corespunzătoare cu mangan. De aceea, sunt necesare 3 tratamente cu Ekolist mono Mn cite 1l/ha între faza de 6 frunze și pină la închiderea rândului. În urma administrării ingrășămitelor foliare pe terenurile experimentale din sat.Făgădău rn Florești sa obținut majorarea productivității cu 20 t/ha.


Pentru a primi recomandări personalizate de fertilizare foliară a culturii de sfeclă pentru zahăr în funcție de condițiile din teren, vă rugăm sa contactați.

100 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page