top of page
cameliconstruct

Fertilizarea foliară a rapiței

Cu largi utilizări industriale şi alimentare, cultura rapiţei a prins rapid teren în țara noastră, agricultorii înclinând spre această plantă şi datorită faptului că nu este foarte pretenţioasă. Rapiţa – planta care formează un frumos covor galben tot mai întins pe zonele agricole din ţara noastră, este o cultură apreciată pentru semințele ei bogate în ulei, dar și pentru importanța meliferă. În ultimii ani, a sporit interesul investitorilor pentru rapiță, datorită folosirii acesteia în producerea combustibilului, care se obține mai ieftin și mai puțin poluant. În timpul creșterii rapiței, există 6 etape principale de dezvoltare:

În timpul creșterii rapiței, există 6 etape principale de dezvoltare:

  • încolțirea și apariția, de la apariția până la formarea primei frunze, aproximativ 10-15 zile,

  • formarea rozetei, care durează în timpul iernii până la toamna vegetației de toamnă, aproximativ 50-60 de zile,

  • formarea tulpinilor, care durează după începerea primăverii vegetației, aproximativ 20-25 de zile,

  • înflorire care durează 15-25 de zile,

  • înflorire aproximativ 20-30 de zile

  • formarea și maturarea semințelor care durează aproximativ 35-40 de zile.

Cerințele nutriționale pentru semințele de rapiță sunt următoarele: cu un randament de 1 t de semințe și o greutate corespunzătoare a paielor, în medie, 50 kg de azot (N), 24 kg de fosfor (P2O5), 50-60 kg de potasiu (K2O), 50-60 kg de calciu (CaO), 10 kg de magneziu (MgO), (8-20 kg de sulf (S), 60 g de bor (B), 10-40 g de cupru (Cu), 100 g de mangan (Mn), 60-150 g de zinc (Zn) și 1-2 g de molibden (Mo).

Rapita este o plantă extrem de solicitantă în ceea ce privește nevoile de fertilizare și tratamentele agrotehnice adecvate. Pentru a obține un randament ridicat, este necesar să respectați nivelurile corespunzătoare de fertilizare a solului, de curățare și de însămânțare. Cu toate acestea, atunci când analizăm suplimentar cererea acestei plante pentru micronutrienți, este ușor de observat că deficiența de micronutrienți este adesea un element care limitează randamentul. În unele cazuri, astfel de deficiențe pot fi observate din simptomele apărute pe plante în timpul vegetației, dar nu întotdeauna. Cel mai adesea, deficiențele de micronutrienți sunt ascunse și dificil de diagnosticat, observându-se doar după recoltă, sub formă de randamente slabe.

Pentru rapiță, se pot distinge trei etape critice principale, când nevoia sa de nutrienți, în special în microelemente, este cea mai mare și anume :

-la formarea unei rozete de frunze (toamna pentru rapița de iarnă),

-formarea tulpinilor,

-stabilirea și dezvoltarea mugurilor și sfârșitul înfloririi.

Tratamentul de toamnă este o etapă importantă pentru rapița de iarnă, în faza de 4-6 frunze,recomandăm aplicarea îngrășământului Ecolist Mono bor (1-1,5 l / ha) sau Maksibor (1 kg / ha), Maximus extra P (1,5-2 kg / ha) și Ecolist Mono Molibden (0,2 l / ha),care influențează formarea corectă a gulerului rădăcinii și pregătește plantele pentru iernare, reduce efectul deteriorării înghețului, îmbunătățind astfel rezistența la fomoză.

Primăvara, în condiții de vreme rece prelungită, dezvoltarea sistemului radicular este întârziată și absorbția nutrienților este limitată. Prin urmare, se recomandă efectuarea primului tratament în primăvară în timpul reînnoirii sezonului de creștere al rapiței de iarnă (pentru soiurile de primăvară – faza de 6-7 frunze) cu îngrășăminte Maximus extra RK 1,5-2 kg / ha sau AminoMikro 0,5 kg / ha, împreună cu Ecolist mono Bor ( 1 l / ha) sau Maxibor (0,5-1 kg / ha) și. Pentru a asigura plantelor cu azot și sulf în această perioadă, aplicarea îngrășămintelor Ecoplon trebuie combinată cu o soluție de uree și sulfat de magneziu.

Introducerea îngrășămintelor foliare în faza de înmugurire (mugur verde) este eficientă. Aplicarea lor (îngrășămintelor) în această etapă promovează o înflorire mai prietenoasă și o formare mai bună a florilor și a semințelor. Pentru a asigura aceste condiții, se recomandă aplicarea Maximus 20 20 20 (1,5-2 kg / ha), împreună cu mono bor Ecolist (1l / ha) sau Maxibor (0,5-1 kg / ha).



Tehnologii de fertilizare Ținând cont de așteptările diverse ale fermierilor în domeniul nutriției culturilor, am pregătit trei propuneri complete de fertilizare foliară. Următoarele tehnologii au fost pregătite ca răspuns la aceste așteptări, pentru a optimiza nutriția culturilor și sunt ilustrative. Dacă aveți întrebări cu privire la detaliile tehnologiei și ajustarea dozajului individual al produselor indicate, vă rugăm să contactați echipa noastră.

TEHNOLOGIA DE PLATINĂ


Faza 4-6 frunze

MAXIMUS Platinum extra PK 3 kg/ha MAXIMUS AminoMicro Rapiță/Sfeclă roșie 0,5 kg/ha MAXIBOR 21 1-2 kg /ha Începe vegetația

MAXIMUS Platinum extra PK 4kg/ha MAXIMUS AminoMicro Rapiță/Sfeclă roșie 1kg/ha MAXIBOR 21 1-2 kg/ha EKOLIST mono Molibden 0,2 l/ha

Boboc verde

MAXIMUS Platină 20+20+20 4kg/ha MAXIMUS AminoMicro Rapiță/Sfeclă roșie 0,5 kg/ha MAXIBOR 21 1-2 kg/ha


TEHNOLOGIA DE AUR


Faza 4-6 frunze

NITROSPEED 39 5-10 l/ha EKOLIST mono Mangan 1l/ha EKOLIST mono Bor 1-2 l/ha Începe vegetația

NITROSPEED 39 5-10 l/ha EKOLIST mono Bor 1-2l/ha EKOLIST mono Mangan 1l/ha

Boboc verde

NITROSPEED 39 5-10 l/ha EKOLIST mono Mangan 1l/ha


TEHNOLOGIA DE ARGINT


Când vizităm culturile de rapiță, vedem o rozetă de frunze perfect dezvoltată. Rădăcina principală este de 10-12 cm, ceea ce indică dezvoltarea corectă și bună a sistemului rădăcinii. Rapița are 12 sau mai multe frunze, dar deficitul de fosfor începe să apară. Putem vedea acest lucru prin culoarea violet a marginilor lamei frunzei. Într-o astfel de situație, vă recomandăm pansament foliar de top cu îngrășământ MAXIMUS extra P la o doză de 1,5-3 kg / ha. Este un îngrășământ multicomponent cu un conținut ridicat de fosfor, recomandat în special pentru utilizarea la temperaturi scăzute. Vă reamintim că fosforul devine inaccesibil plantelor din sol atunci când temperatura scade sub 10 ° C. La unele culturi se observă deficiența de azot. Semnul său este culoarea mov-roșiatică a lamei frunzei. În cazul unei deficiențe grave, merită luată în considerare posibilitatea utilizării îngrășământului Nitrospeed 39 la o doză de 2-4 l / ha. Acest îngrășământ combină o concentrație mare de azot și magneziu, iar adăugarea de molibden, titan și nichel îmbunătățește transformarea azotului și crește rezistența la stres a plantelor. De asemenea, nu uitați de un astfel de microelement important ca borul. Se recomandă utilizarea Maxibor 21. Este un îngrășământ cu un conținut ridicat de bor cu adaos de molibden. Borul este un microelement care crește rezistența la iarnă a plantelor, datorită căreia plantele construiesc un sistem radicular puternic și durabil.

110 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page