top of page
cameliconstruct

Combinația perfecta pentru tratarea semințelor dintre Lamardor pro și Stim+

Actualizată în: 30 iul. 2022

Lamardor Pro – fungicidul revoluționar care a devenit unul dintre cele mai populare în rândul fermierilor din țară și nu doar, este disponibil și în acest sezon pentru tratarea semințelor de orz și grâu.




Stânga - plante tratate cu Lamardor Pro; dreapta - alt produs destinat tratării semințelor.


Lamardor Pro este produsul Numărul 1 pentru tratarea semințelor, în prezent, utilizat de fermierii din țară pe o suprafață de peste 100 de mii de hectare – adică aproximativ 25% din toată suprafața cultivată cu cereale în Republica Moldova. Lamardor Pro combate eficient bolile ce infectează culturile de cereale din toamnă, cum ar fi pătările foliare și putregaiul rădăcinilor. Pe lângă eficiența sporită în combaterea bolilor, produsul influențează pozitiv morfologia plantei și anume: mezocotilul la plantule lipsește, ceea ce imprimă o răsărire mai viguroasă, tulpina plăntuței este mai groasă, astfel plantele înfrățesc mai timpuriu și mai puternic. Un alt beneficiu foarte important este faptul că Lamardor Pro stimulează creșterea sistemului radicular, prin inhibarea gibirilinei, respectiv plantulele tinere explorează un volum mai mare de sol, având acces la o cantitate mai mare de apă și nutrienți, ceea ce duce la o dezvoltarea foarte bună din toamnă. De peste 5 ani, fermierii autohtoni extind suprafețele tratate cu Lamardor Pro, iar rezultatul nu se lasă mult timp așteptat”, a menționat Igor Copacinschi, directorul Departamentului Bayer CropScience Republica Moldova.





Lamardor Pro asigură o eficiență sporită la tratare datorită combinației din 3 substanțe active:

  • Protioconazol 100 g/l

  • Tebuconazol 60 g/l

  • Fluopiram 20 g/l


Forma preparativă: suspensie concentrată pentru tratarea semințelor

Ambalaj: 5 l



Lamardor® Pro – fungicid de ultimă generație al companiei Bayer. Combinare reușită a 3 substanțe active sistemice care face din acest produs un lider printre produsele de tratat materialul semincer.


Protioconazol – ultima descoperire a cercetătorilor care face parte din grupa chimică triazolintione, Fluopiram – care aparține de noua clasa chimică SDHI și posedă o spectru larg de acțiune. Fluopiram este efectiv împotriva la o serie de agenți patogeni din clasa Ascomycetes și Deuteromycetes. El inhibă respirația mitocondrială a ciupercilor blocând 2 fermenți din lanțul respirator care este responsabil de formarea ATP – sursa principală de energie a celulelor.




Datorită combinării ai acestor 3 substanțe obținem o eficacitate mai bună asupra ciupercilor de tip Penicilium sp, Alternarium, Ramularium și Helminthosporium.

Norma de aplicare

GRÂU – Mucegaiul de zăpadă, septorioză, măluri sp, tăciuni sp, putregaiul rădăcinelor……….0,5 -o,6 l/1 tonă de semințe.

ORZ – Mălura sp, helmintosporioză, putregaiul rădăcinelor………….0,5-0,6 l/t de semințe.

Lamardor® Pro – combate eficient un spectru larg de agenți patogeni care provoacă putregaiul rădăcinilor, posedă o eficacitate foarte bună împotriva mucegaiului de zăpadă (Fusarium nivale), helmintosporiozei, tăciuni și alte boli care se transmit prin semință și sol.

Produsul influențează pozitiv asupra morfologiei și fiziologiei plantei (plantele tratate cu Lamardor® Pro lipsește mezocotilul cea mai sensibilă parte a plantulelor) ceea ce înseamnă că tratamentul cu Lamardor® Pro sporește rezistența la îngheț al cerealelor.

De asemenea, influențează formarea unui sistemul radicular puternic dezvoltat astfel obținem o mai bună asimilare a apei cu substanțele minerale împreună cu o toleranță sporită la secetă. Un alt avantaj important constă în obținerea unui număr mai mare de frați productivi, o înfrățire mai timpurie și drept rezultat obținerea unei plantei bine dezvoltate și sănătoase.



Procesul de tratare

Lamardor® Pro este un produs gata pentru utilizare, el conținând nu doar substanțele active dar și adjuvant, colorant s.a. Înainte de aplicare produsul trebuie diluat cu apă.

Exemplu:

9,5 l de apă + 0,5 l de Lamardor® Pro = 10 l soluție de lucru pentru tratarea a unei tone de semințe.

Calitatea semințelor

La tratarea materialului semincer se va alege doar material calitativ, calibrat, curățaț de impurități și fără leziuni mecanice.

Păstrarea semințelor tratate

Materialul semincer tratat se recomandă de păstrat într-o încăpere răcoroasă, uscată, cu o bună ventilație. Semințele tratate de obicei se recomandă de însămânțat imediat. În cazul în care au rămas o anumită cantitate de semințe tratate, ele pot fi păstrate până la un an, însă energia de creștere și procentul de germinare va depinde de condițiile de păstrare. Se recomandă înainte de însămânțare de determinat procentul de germinare a semințelor.



Specialiștii apreciază adevărata bijuterie:

  1. Asigură o protecție excelentă împotriva putregaiurilor de rădăcină;

  2. Protecție sigură a materialului semincer în timpul depozitării;

  3. Conține 3 substanțe active care se complementează reciproc asigurând un efect cumulativ bine pronunțat;

  4. Influențează pozitiv morfologic și fiziologic plantele;

  5. Protejează plantele răsărite de factori climaterici nefavorabili;

  6. Indispensabil pentru condiții care necesită o însămânțare mai adâncă a cerealelor.


 

Stim+


Alege să ai recoltă maximă la grâu și orz prin tratarea acestora înainte de semănat cu STIM+



Fertilizarea corectă constituie unul din criteriile de bază care contribuie la formarea recoltei. Prin urmare, pentru o dezvoltare corespunzătoare a culturii și obținerea unei recolte satisfăcătoare, este necesar să se asigure o gamă bogată de nutrienți în stratul superficial de sol.


În ceea ce privește nutriția, elementele asigurate în faza inițială de creștere sunt cele responsabile de dezvoltarea sistemului radicular, deoarece ne garantează toleranța ulterioară la deficiențele temporare de apă și creșterea absorbției de nutrienți.


Producția de cereale este produsul a doi factori: numărul de semințe pe unitatea de suprafață și masa acestora. Procesul de creare a recoltei începe deja în primele etape ale dezvoltării plantelor.


Soiurile de grâu cu un potențial înalt de producție trebuie să aibă o rezistență bună la principalii factori de risc ai climatului din Republica Moldova, toleranță bună față de principalele boli foliare și să permită creșterea unei culturi de calitate.


Recolte bogate, de calitate și cu costuri reduse pot fi realizate numai respectând tehnologia de producere, astfel încât să poată fi valorificate eficient resursele genetice ale plantelor. Dintre aspectele tehnologice privind protecția plantelor, tratamentul semințelor prezintă un rol esențial în formarea recoltei, chiar dacă este realizat înainte de înființare a culturii.

Neglijând această etapă, prin nerealizarea sau prin aplicarea unui tratament incorect (aplicarea cantităților prea mari sau prea mici de produs, neacoperirea completă și a tuturor boabelor etc.) vom provoca pierderi de producție și uneori chiar vom fi nevoiți să „întoarcem cultura”, în cazul unui atac puternic de dăunători. Totodată, și atacul de boli produce mari pagube în culturile de cereale păioase.



Tratamentul semințelor se face preventiv, pentru a proteja plantele de agenți patogeni ce se pot răspândi prin semințe, sol și dăunători „de sol”. Atacul acestor organisme dăunătoare se manifestă în perioada de germinare – răsărire și este, în cele mai multe cazuri, accentuat la practicarea monoculturii, fiind influențat însă și de alți factori (zona geografică, condițiile climatice, gradul de îmburuienare).


Una dintre verigile cele mai importante în tehnologia de producere a cerealelor de toamnă o constituie tratarea seminţelor înainte de semănat.


Tratarea semințelor este o metodă simplă, eficientă și relativ ieftină, care se practică înainte de semănat, toamna și primăvara la cerealele păioase (grâu, orz, orzoaică, secară, triticale).


Îngrășământul lichid, biostimulator cu microelemente STIM+ pentru tratarea înainte de semănat a materialului semincer al culturilor cerealiere de toamnă și de primăvară, oferă toate macro și microelementele necesare.




Are proprietăți biostimulatoare datorate:


  1. Aminoacizilor suplimentari

Aminoacizii sunt compuși esenţiali ai proteinelor, enzimelor (activatori ai tuturor proceselor metabolice), ţesuturilor și organelor vegetative și reproductive ale plantelor. Aceste substanţe organice sunt necesare pentru „construirea” plantei și pentru activarea funcţiilor ei metabolice.


  1. Acizilor humici și acizilor fulvici.

Acizii humici sunt molecule organice de natură coloidală care „completează” ușor elementele nutritive și le transportă în plante.


Acizii fulvici sunt substanţe care pot neutraliza în teren reziduurile produselor aplicate și ale substanţelor toxice, eliminate de rădăcinile lăsate în teren ca resturi din cultură. Acestea din urmă, încetinesc activitatea rădăcinilor plantelor cultivate pe același teren în următorul an.


Acizii fulvici stimulează procesele fotosintetice chiar și în perioadele cu lumină puţină, contribuie la diviziunea, cât și creșterea celulelor, cresc rezistența plantelor la factori abiotici și biotici. În acest mod, este asigurată germinarea și răsărirea mai bună a culturilor, dar și un puternic efect anti-stres, fiind stimulate procesere fizilologice în plante.



Beneficii pentru fermier:


  • germinarea și răsărirea rapidă a culturilor(accelerarea apariției);

  • constituirea bazei unei culturi sănătoase;

  • o mai bună sănătate a plantelor și o rezistență mai mare la factorii ecologici de stres;

  • randamente mai mari.

Beneficii pentru

  • o bună nutriție a plantelor chiar de la germinare;

  • asigurarea condițiilor pentru creșterea și dezvoltarea corespunzătoare a plantelor tinere;

  • consolidarea sistemului radicular;

  • creșterea rezistenței la secetă în perioada răsăririi.


Compoziție:


Azot (N) 2,2 %,31 gr/l


P205 1,6%,22,6 gr/l


K2O 2,2 %,31 gr/l


MgO 1,5%,21,1 gr/l


SO3 8,9 %,126 gr/l


Bor(B) 0,500 %,7 gr/l


Fier(Fe) 2%,28,3 gr/l


Mangan(Mn) 0,700%,10 g/l


Molibden (Mo) 0,130 %,1,84 gr/l


Zinc (Zn) 0,900 %,12,73 gr/l


Nichel(Ni)0,010%,0,14 gr/l


Titan dizolv.in apa (Ti)0,300 %,4,23 gr/l


Aminoacizi in general 0,4%,5,64 gr/l


Aminoacizi liberi 0,14 %,1,2 gr/l Masa substantei organice 2,5% ,35,25 gr/l


acidul humino total 1,4 %,19,74 gr/l Acid folic 1,4 %,19,74 gr/l


Schema de aplicare a ingrasamintului STIM +:


1.Turnați cantitatea planificată de apă în rezervorul mașinii de tratare a semintelor.


2.Apoi adăugați o cantitate măsurată de insecticide si fungicid și porniți mixerul.


3.Când agitatorul este pornit, adăugăm o cantitate măsurată de îngrășământ STIM + (350-400 ml / 100 kg semințe).

AVERTIZARE! Agitați energic înainte de a deschide recipientul STIM +. Prelucrarea trebuie să se efectueze la 1 tonă de semințe (împreună cu fungicidul si insecticidul) la o rată de 3,5-4 l de microfertilizant la 10 l soluție de lucru. Înainte de procesare, verificați pregătirile pentru compatibilitate. Amestecul nu trebuie să precipite.


Recomandat pentru culturi cerealiere, Griu de toamna sau primavara,orz de toamna sau primavara .


Doza recomandata la tona:3,5-4 litri








144 afișări0 comentarii

Comments


bottom of page