Cele mai bune pentru castraveți sunt solurile lutoase nisipoase bogate în humus, loess, cernoziom și soluri mai ușoare. Pe de altă parte, solurile grele, capturabile și nisipoase sărace în humus sunt nepotrivite. pH-ul optim pentru un castravete măcinat este 6,0-7,2. Castraveții sunt sensibili la aprovizionarea insuficientă cu potasiu în plante. Dacă nu s-a efectuat analiza solului, cantitatea de îngrășăminte minerale la hectar în primul an după gunoi de grajd ar trebui să fie: 100-150 kg N, 80-100 kg P 2 O 5 , 250 kg K 2 O.
CONȚINUT OPTIM (în mg/dm 3 SOL) DE COMPONENTE NUTRIȚIONALE ÎN SOL PENTRU UN CASTRAVETNP.K.MgCa55-8060-80175-20060-801000-1500
Castraveții sunt legume cu un conținut ridicat în apa și proteine, de aceea trebuie să facă parte din dieta zilnică. Pe lângă valoarea alimentară mare, castraveții au efecte terapeutice.
Castraveții sunt plante legumicole cu denumirea stiințifică Cucumis sativus L.
Originar din sudul Asiei, planta de castravete este una din cele mai vechi plante de cultura, cultivată de egipteni și români, englezi și alte popoare. În Moldova, castraveții se cultiva în toate raioanele țării, ocupând 15% din suprafața cultivată cu plante legumicole.
Castravetele este o plantă erbacee care are un sistem radicular slab dezvoltat și o tendință de a crește spre suprafața solului. Tulpina este târâtoare sau urcătoare, fragilă la tinerețe, devenind lemnificată când planta ajunge la maturitate.
CONȚINUT OPTIM (în mg/dm 3 SOL) DE COMPONENTE NUTRIȚIONALE ÎN SOL PENTRU UN CASTRAVET:
N | P | K | Mg | Ca |
55-80 | 60-80 | 175-200 | 60-80 | 1000-1500 |
Perioada de cultivare Cultura de castraveți este profitabilă pe termen lung, deoarece castraveții pot fi cultivați atât timpuriu, vara, cât și toamna. În funcție de sezon, se va alege specia, forma și tehnologia pentru cultivare.
Cultura de castraveți timpurii Cultura timpurie va fi mai costisitoare, deoarece trebuie crescută din răsaduri. Acest tip de cultură se practică pe suprafețe mai restrânse, iar plantele vor face fructe gata de consum începând cu mijlocul lunii iunie.
Cultura de castraveți de vară Cultura de vară este cea mai răspândită formă de cultură în câmp. Pregătirea terenului și alegerea culturilor premergătoare sunt asemănătoare culturii timpurii. Modul de plantare pentru culturile de vară se împarte în cultura direct pe sol și cultura pe spaliere înalte.
Cultura de castraveți de toamnă Cultura de toamnă are scopul principal de a obține fructe pentru conservare, atât la nivel industrial, cât și gospodăresc. Poate fi parte din rotația culturilor, după specii care eliberează terenul în luna iunie, precum mazărea de grădină, cartoful timpuriu, varza timpurie și gulioarele. Se folosesc soiuri cu fructe mici, cu o perioadă scurtă de vegetație, deoarece este important ca recoltarea să se încheie până la răcirea vremii.
Înființarea culturii Înființarea culturii se poate face atât prin răsaduri, pentru cultura timpurie, cât și direct prin semințe, pentru culturile de vară și de toamnă. În plus, castraveții pot fi cultivați pe sol sau agățați de spaliere.
Răsaduri Pentru culturile timpurii, semințele trebuie tratate termic sau chimic și abia apoi semănate, câte două semințe în cuburi nutritive cu latura de 7-8 cm. Producerea răsadurilor se face în spații cu protejare dublă sau în răsadnițe, semănându-se aproximativ 1-1,5 kg pentru un hectar. La plantare, răsadul trebuie să aibă o vârstă de 40-45 de zile și aproximativ 4-5 frunze. După ce pericolul brumei târzii de primăvara a trecut, urmează plantarea răsadurilor, la începutul lunii mai. Se plantează 33.000-34.000 de plante la hectar.
Semănatul Cultura de vară se realizează prin semănat direct, mai rar prin răsad. Astfel, semănatul trebuie făcut la sfârșitul lunii aprilie și începutul lunii mai, folosind 4-6 kg de sămânță pe hectar, la o adâncime de 3-4 cm. Culturile de toamnă vor fi înființate prin semănat direct, folosindu-se 5-7 kg de semințe pe hectar. Pe fiecare strat vor fi semănate 2-3 rânduri, la o distanță de 10-15 cm, obținută prin rărit. Pentru că în luna septembrie nu vor fi condițiile climatice ideale, trebuie semănate mai multe semințe, astfel încât să rămână destule plante care să ajungă la maturitate.
Tehnologii de fertilizare
Având în vedere diversele așteptări ale fermierilor în domeniul nutriției culturilor, v-am pregătit trei propuneri complete de fertilizare foliară. Următoarele tehnologii au fost pregătite ca răspuns la aceste așteptări, pentru a hrăni în mod optim culturile, și sunt ilustrative. Dacă aveți întrebări cu privire la detaliile tehnologiei și ajustarea dozei individuale a produselor indicate, vă rugăm să contactați echipa noastră.
Cultura castraveților pe sol
Pentru cultura pe sol, plantele vor fi semănate la o densitate de 133.000-148.000 de plante pe hectar, dacă se plantează soiul cornișon. Dacă se optează pentru un soi cu fructe mijlocii, atunci desimea va fi de 33.000-34.000 de plante pe hectar.
Cerințe necesare pentru cultura castraveților
Pentru a obține o cultură profitabilă, este important ca factorii de mediu să creeze un mediu propice pentru desfășurarea normală a proceselor metabolice. Acești factori se referă la temperatură, lumină și umiditate.
Temperatura
Temperatura minimă la care semințele vor germina este de 15-16 grade Celsius. Dacă semințele vor fi ținute timp de 24 de ore înainte de semănat la o temperatură de -4 grade Celsius, vor începe să germineze de la 10 grade Celsius și astfel plantele vor crește mai rapid. Temperatura optimă de vegetație se încadrează între 25 și 28 de grade Celsius și este recomandat ca media temperaturilor în 24 de ore – zi și noapte – să nu scadă sub 15 grade Celsius. Dacă plantele vor fi expuse unor temperaturi de 12-13 grade Celsius o perioadă îndelungată, acestea vor muri.
Castraveții pot suporta o temperatură maximă de 30-35 de grade Celsius, iar dacă este depășită această valoare, plantele își vor încetini creșterea. Pentru ca vegetația să se dezvolte, temperatura în sol trebuie să fie mai mare cu 2-3 grade comparativ cu cea de la suprafață.
Lumina
Castraveții sunt plante de zi scurtă, au nevoie de 12 ore de lumină cu o intensitate ridicată. Astfel, dacă lumina va avea 12.000-15.000 de lucși, procesele fiziologice vor fi influențate favorabil, plantele se vor dezvolta rapid și vor avea un rod sănătos.
Plantele trebuie ferite de lumină de lungă durată, deoarece vor îmbătrâni mai repede și există posibilitatea să nu mai producă rod. În schimb, dacă nu primesc destulă lumină, castraveții se vor alungi prea mult și vor apărea prea puține fructe.
Umiditatea
Nivelul optim de umiditate în sol trebuie să fie de 75-80% și de 85-90% în aer. Dacă umiditatea din sol va fi prea mare și se va sincroniza cu o temperatură de sub 10 grade Celsius, nu va avea loc absorbția la nivel radicular și se va produce seceta fiziologică.
Solul
Solurile potrivite pentru cultura castraveților trebuie să fie ușoare, afânate, permeabile, bogate în humus și cu un pH între 6,5 și 7,5. Textura trebuie să fie luto-nisipoasă, iar structura – granulată. Nu sunt recomandate solurile cu capacitate redusă de menținere a apei.
Fertilizarea foliara a castravetilor
Pentru cultura timpurie, fertilizarea fazială se poate face în faza de apariție a celei de-a cincea frunze pe plantă, folosindu-se 50-60 kg de azot pe hectar și 40-60 kg de oxid de potasiu pe hectar.
Pentru cultura de vară, fertilizarea fazială se aplică în momentul apariției florilor, repetându-se de trei sau patru ori, folosind aceleași cantități de la cultura timpurie plus încă 30-40%.
Castraveții sunt sensibili la consumul insuficient de potasiu din plante. Dacă nu s-a efectuat analiza solului, cantitatea de îngrășăminte minerale la hectar în primul an după îngrășământ ar trebui să fie: 100-150 kg N, 80-100 kg P 2 O 5 , 250 kg K 2 O.
Fertigarea castravetilor
Ingrasamintele aplicate prin fertirigare produse de Ekoplon, stabilesc standardul in tehnologia fertirigarii.
Accentul acestei tehnologii este asupra efectului de acidifiere care produce o serie de beneficii: imbunatateste absorbtia nutrientilor, reduce pH-ul apei prin aplicarea directă a apei dure, asigura aciditate pentru a neutraliza si dizolva bicarbonatii, evitand infundarea scurgerilor si a tevilor.
La planificarea fertilizării prin fertigare, trebuie să se țină seama de conținutul de nutrienți al solului și de rezultatele analizei chimice a apei. Pe de altă parte, tratăm fecundarea ca un supliment al fertilizării tradiționale.
Recomandare de fertigare pentru culltura de castraveți
| Rezervorul A | | Rezervorul B | |
Faza | Denumirea produsului | Doza aplicata la 1 ha | Denumirea produsului | Doza aplicata la 1 ha |
2-3 saptam.dupa plantarea rasadurilor,sau după apariție | FERTIDROP Start | 10 kg | Saletra wapniowa 17% CaO (w 3 tygodniu) | 10 l |
4-5 săptămîni după plantare | FERTIDROP Wzrost | 15 kg | Saletra wapniowa 17% CaO (w 7 tygodniu) | 10 l |
de la inceputul recoltei ,și pină la sfîrșitul recoltei | FERTIDROP Owocowanie | 10-15 kg | Saletra wapniowa 17% CaO (w 9 tygodniu) | 10 l |
Comments