Prazul, fratele mai mare al cepei si varul usturoiului, are un gust inconfundabil, este nutritiv si bogat in vitamine si minerale benefice pentru sanatatea noastra. Prazul este o cultura prietenoasa care nu necesita mult timp sau efort pentru a creste. Majoritatea soiurilor sunt rezistente chiar si in conditii extreme: vant puternic sau gheata si zapada. Prazul (Allium porrum) este o planta bienala care infloreste si fructifica in al doilea an. Fructul este o capsula in care se regasesc semintele de culoare neagra care pot fi pastrate chiar si 2-3 ani pana la plantare.
Cultivarea prazului
Se va realiza pe soluri fertile, bine drenate, iar daca substantele nutritive nu sunt suficiente se poate fertiliza solul prin aplicarea ingrasamintelor organice.
Se poate face prin semnarea directa a semintelor sau prin folosirea rasadurilor (rasadurile produse de tine sau cumparate.
Pretentiile fata de umiditate sunt foarte ridicate, dar cu atentie la evitarea apei in exces; din aceasta perspectiva, poti lua in calcul instalarea unui kit de irigare prin picurare.
La fel de ridicate sunt si pretentiile fata de lumina, fiind o planta care iubeste soarele.
Toleranta fata de temperaturile scazute permite cultivarea soiurilor de vara primavara foarte devreme pana la recoltarea in lunile de iarna a soiurilor de iarna.
Rotatia culturii la praz este de patru ani
Prazul produce cel mai bine pe un sol moderat compact, luto-nisipos, în stare bună și cu relații reglementate apă-aer, conținând mult humus. PH-ul solului trebuie ajustat la un pH de 6,0-7,5. Dacă nu s-a efectuat analiza solului, cantitatea de îngrășăminte minerale la hectar la locurile moderat bogate în nutrienți ar trebui să fie: 150-200 kg N, 100-160 kg P 2 O 5 , 150-240 kg K 2 O.
CONȚINUTUL OPTIM (în mg / dm 3 SOL) DE COMPONENȚI NUTRITIVI ÎN SOL ÎN TEMPURI
N | P | K | Mg |
70-120 | 60-80 | 175-200 | 45-65 |
Tehnologii de fertilizare Având în vedere diversele așteptări ale fermierilor din domeniul nutriției culturilor, am pregătit pentru dvs. trei propuneri complete de fertilizare foliară. Următoarele tehnologii au fost pregătite ca răspuns la aceste așteptări pentru a hrăni în mod optim culturile și sunt ilustrative. Dacă aveți întrebări cu privire la detaliile tehnologiei și la ajustarea dozelor individuale ale produselor indicate, vă rugăm să contactați echipa noastră.
Boli si daunatori Prazul, in general, nu creeaza probleme in ceea ce priveste daunatorii si bolile. Singura boala care il poate afecta este rugina, o infectie fungica care apare in special daca pamantul are o concentratie prea mare de azot. Colorand frunzele intr-un portocaliu stralucitor, ruginiu, aceasta infectie mai mult creeaza un aspect neplacut decat sa fie fatala, dar poate fi evitata prin alegerea soiurilor rezistente la rugina. Un pas important este si sa va asigurati ca solul nu este prea bogat in azot. La momentul recoltarii, merita chiar sa lasi nesmulse cateva fire de praz pentru samanta. In plus, tulpinile lor inalte
Comments